
PARAGOULD YOUTH BASEBALL 

PLAYING RULES 

9-10 YEAR OLD 

 

GENERAL RULES 

1. A player may play in an older age group, but under no circumstances will a player be allowed to play in an 
age group younger than their own. 

2. Metal cleats are not permitted in any age division. 

3. Crowd control is the responsibility of first, the coach, secondly, the umpires, and thirdly, the league 
president.  Fans demonstrating disruptive behavior will be asked to leave.  Police may be called in an effort 
to restore a family-friendly environment at Bland Park. 

4. Teams who cannot field a minimum of 8 players will forfeit. 

9-10 YEAR OLD 

1. 9-10 year olds will play “live arm”.  The pitcher’s mound will be 46’ from home plate and the bases will be 
60’ apart. Leading off is not permitted. The barrel maximum for bats is 2 3/4”. Wood bats must conform to 

Official Baseball Rule 1.10. BBCOR .50 are not permitted. 

2. Each pitcher will be allowed two (2) innings per day with a maximum of 6 innings per week.  If a pitcher 
pitches more than 2 innings in a day, the game will result in immediate forfeit.  One pitch constitutes one 
inning pitched.  

3. Team may freely insert defensive players into their lineup.  Coaches, at their discretion, may elect to bat 
round robin or only 9.   

4. If a runner attempting to reach base intentionally and maliciously runs into a defensive player in the area 
of the base, he will be called out on the play and can be ejected.  The objective of this rule is to penalize 
the offensive team for deliberate, unwarranted, unsportsmanlike action by the runner for the obvious 
purpose of crashing the defensive player, rather than trying to reach the base.  Obviously, this is an 
umpire’s judgment call. 

5. Games will be 6 innings or 90 minutes in length, whichever comes first.  No new inning may start after this 
time limit.  Any inning started prior to 90 minutes, shall be completed unless the home team is ahead.  Tie 
games WILL NOT be played past the above innings/time limits.   

6. Run Rules: 15 run rule after 3 innings (2 ½ if the home team is ahead), 10 run rule is in effect after 4 
innings (3 ½ if the home team is ahead), and a 6 run limit per half inning is imposed in order to promote 
sportsmanship and increase the speed of the game. 
 

 
Rainout information will be posted by 3:00pm on the day of inclement weather 

www.facebook.com\paragouldyouthbaseball   
 

http://www.facebook.com/paragouldyouthbaseball

